2010-09-21

Utflykt till Grand Canyon

Morgonstund har guld i mund. 05:00 stutsade vi upp för att hinna med på en tur till Grand Canyon.



Tåg kyrkogård mitt ute i ingenstans!










Hoover dam
Ett stopp vid Hoverdammen.

48 km sydöst om Las Vegas, ( över Coloradofloden, mellan USA-delstaterna Nevada och Arizona) ligger kraftverksdammen som är en 222 m hög valvdamm. Byggdes under 1930-talet för att säkra vatten för städer och jordbruk i södra Kalifornien och Arizona. Dammens syfte skulle även bli att ge ett skydd mot översvämningar och dess elproduktion har haft stor betydelse för Las Vegas utveckling.




Lake Mead

Till höger syns en liten bit av Lake Mead, som är den största konstgjorda sjön i USA och kom till vid bygget av Hoverdammen.







På vägen mot Gran Canyon...
Vägarna är raka och det var inte mycket mer än sand vi kunde se runt omkring oss. Det sista tog även asfalten slut så det var endast en snirklig sandväg vi åkte på.

Av att åka i de lite modell äldre bussarna vi fick ta det sista så tuggade man även sand  :/

För att komma till Grand Canyon var vi tvungna att åka igenom en del utav Mojaveöknen.
Där växer Joshua Tree som endast växer på 900 m.ö.h.
Ej rekommenderat att posera vid ett av sådana träd för att ta bild. Räkna då med att bli biten av en orm, finns gott om det här och de är dessutom väldigt giftiga.

Väl inne i Hualapais National park är det dags för en helikoptertur ner till coloradofloden. Den mest höjdrädde ( =Ylva ) får sitta fram så man verkligen kan se nere vid fötterna hur man åker över kanten ner till botten på floden. 

( Vet inte vilket som var läskigast av den uppbyggda spökvandringen på "Area 51" eller helikoptertur. Det ena skrek Ylva i höga skyn på och det andra var hon så rädd så hon inte kunde få fram ett tjut.  )



Coloradofloden har under lång tid grävt sig ned i berggrunden och har här bildat världens största "dal".
 
Dalen är ca 446 km lång, 0,4 - 24 km bred och upp till 1 830 m djup.



Båttur på Coloradofloden. Blev ingett dopp för vattnet var IS-kallt. ( Nåja inga isbitar syntes men det var i alla fall väldigt kallt. )








I bakgrunden bildar bergen ett W, detta står för West Rim. (Västra delen av Grand Canyon)












Vi vågade oss ut på utsiktsplattformen som hänger     1 200 m över Grand Canyons botten och sträcker sig 20 m ut från kanten.

Är man rädd att åka högst upp i Eifeltornet, Chrysler Building eller Empire State Building som är världens högsta byggnader på över 300 m höga då är skywalken inget att fundera på.   :)



Efter en dag i hettan med bussåkande, helikopterflygning och båttur var det gott med lite "lunch" för att ladda inför hemresan.

De har lite annan syn på mat. Lunchbricka... en smörgås med lite gosaker, vatten och ett äpple... så långt är det ju helt ok men sen tycker amerikanarna att en chipspåse ingår ju också i kostcirkeln... Men vi tar seden dit vi kommer....




Som vanligt avslutar dagen på Strippen!
Vi hitta café med hög klass. Till höger ser man en chokladfondue från tak till golv.

De hade också fina tårtor. Vi tycker damen nedan kan va något att sätta
tårtspaden i  :)










Annars har vi det riktigt bra, vamt och mysigt. Det är nästan svalkande när temperaturen kommer under 30.




Tack för kommentarer och ni som följer oss!!!

3 kommentarer:

  1. Mamma undrar hur många Damtårtor dom säljer per dag? Hela resan verkar big och fantastiskt!Pappa undrar hur lång tid fick ni flyga med helikopter och hur många fick åka med?Vattnet verkade brunt så jag förstår om det inte var så inbjudande.Skywalken ser häftigt ut,borde inte vara några problem för mig.Jag som är van vid min 14 meters skylift!!!Jag har även åkt upp till toppen i Empire State Building,men det var ett tagsen 1979.Nu ser vi fram mot onsdagens crusinbilder.Hat bra!!!!

    SvaraRadera
  2. Helikoterresan tog fram och tillbaka ca. 30 minuter. Las Vegas tar sitt vatten från Colorado floden därför har vattnet sjunkit till rekordlåg nivå.
    Hö, Empire State building är inte ens i närheten av Grand Canyon. Ynkliga 381m!

    SvaraRadera
  3. Vad häftigt att en gång få se det där!!!
    Ni ser ut att ha det riktigt bra "over there" Härliga bilder!

    SvaraRadera